Vozli

Zvozlana psa.

Če pri psu opazimo vozle, je skrajni čas, da primemo v roke glavnik in se lotimo dela. Obstajajo posebni glavniki z rezili za razčesavanje in razvozlavanje. Dela se je potrebno lotiti postopoma, vsakega vozla posebaj, pri tem pa moramo paziti, da psa ne cukamo in mu s tem povzročamo bolečine. Če vozla ne uspemo razčesati, lahko vrežemo s škarjami in ga tako razrahljamo.

Če dlaka ni zvozljana do kože, je priporočljivo, da psa najprej okopamo, saj s šamponom raztopimo umazanijo in s tem vozlje razrahljamo, nato pa se lotimo razčesavanja. Če psa po kopanju ne razčesemo, se bodo vozli okrepili in še težje se jih bomo znebili.

Če vozljev ne uspemo razrešiti sami, se moramo obrniti na strokovno pomoč pasjega frizerja, ki bo ocenil, ali se bo zadevo dalo rešiti, ali pa bo za psa bolje, da se ga postriže na kratko in tako odstrani vozle. Nato pa je potrebno psa redno česati, da se mu dlaka ponovno ne zavozlja.

Zavedati se moramo, da vozli niso le estetska pomanjkljivost, ampak da psu povzročajo bolečino, pod njimi lahko pride do vnetja kože in razvoja zajedavcev. Zato poskrbimo, da bo nas pasji prijatelj vedno razčesan in brez vozljev.