Boj proti zunanjim zajedalcem

Kuža se praska.

Zunanji zajedalci so lahko velika nadloga, ki, poleg srbenja in drugih neprijetnosti, psom lahko prinašajo tudi bolezni. Bolhe prenašjo trakuljo, klopi pa povzročitelje bolezni, kot sta borelioza in erlihioza, ki psom povzročajo hude težave. Zato je potrebno stalno zatiranje in preventiva pred zajedalci. Psu moramo redno, po navodilih proizvajalca, nanašati sredstva, ki odganjajo in uničujejo zajedalce. Na tržišču je veliko preparatov v obliki ampul s tekočino, ki jo nanesemo na kožo psa, ovratnic, šamponov... Težko je reči, katero sredstvo je najbolj učinkovito, koristno jih je menjavati, da se paraziti nanj ne navadijo. Poleg rednega tretiranja proti parazitom je psa priporočljivo po sprehodih v naravi temeljito pregledati in odstaniti morebitne zajedalce.

Klopa, ki se je že zagrizel v kožo, odstanimo tako, da ga s pinceto primemo, zavrtimo in potegnemo iz kože. Možnost okužbe z klopnimi boleznimi se veča s časom, ki ga klop preživi zagrizen v kožo. Če pri odstranjevanju glavica klopa ostane v koži,, ni to nič strašnega, telo bo glavico izločilo, kot tuje telo. Tudi če na mestu, kjer je bil klop pritrjen ostane oteklinica, ni potrebno delati panike, v nekaj dneh bo ta izginila.

Če se na našem psu pojavi invazija bolh, je poleg psa potrebno razkužiti tudi vse prostore, kjer se pes giblje, s preparati za zatiranje parazitov, vse tkanine, kjer pes leži, pa oprati na čimvišji temperaturi, saj se bolhe skrijejo v okolico, na psa pa se gredo le hraniti.

Bolšja slina lahko pri psih izzove alergično reakcijo. Pes si lahko tudi zaradi ugriza ene same bolhe do krvi zgrize in spraska kožo, saj se alergija na bolšjo slino kaže v obliki srbečice. Tipično mesto, ki si ga psi zgrizejo zaradi bolh je koža nad korenom repa.