Skip to main content

Vozli

Nadloga, ki, pri psih z dolgo in srednje dolgo dlako, lahko povzroča hudo bolečino in zdravstvene probleme.

chowVozli nastanejo, če se dlaka sprime zaradi umazanije, se vanjo zaplete kakšna smet, ali del rastline, ali pa odmrla podlanka ne uspe izpasti iz kožuha in se zgnete s krovno dlako.

Z rednim česanjem skrbimo, da vozle že v nastajanju odkrijemo in odstranimo. Dlje, kot je vozel prisoten, večji postaja, vanj se vplete več dlake, bliža se koži in psa vedno bolj boli.

Če pri psu opazimo vozle, je skrajni čas, da primemo v roke glavnik in se lotimo dela. Obstajajo posebni glavniki z rezili za razčesavanje in razvozlavanje. Dela se je potrebno lotiti postopoma, vsakega vozla posebej, pri tem pa moramo paziti, da psa ne cukamo in mu ne povzročamo bolečine. Če vozla ne uspemo razčesati, lahko vrežemo s škarjami in ga tako razrahljamo.

V kolikor dlaka ni zvozlana do kože, je priporočljivo, da psa najprej okopamo, saj s šamponom raztopimo umazanijo in s tem vozle razrahljamo, nato pa se lotimo razčesavanja. Po kopanju moramo dlako obvezno temeljito razčesati. Če psa po kopanju ne razčesemo, se vozli okrepijo in še težje se jih bomo znebili.

Če vozlov ne uspemo razrešiti sami, se moramo obrniti na strokovno pomoč pasjega frizerja, ki bo ocenil, ali se bo zadevo dalo rešiti, ali pa bo za psa bolje, da se ga postriže na kratko in tako odstrani vozle. Nato pa je potrebno psa redno česati, da se mu dlaka ponovno ne zavozla.

Zavedati se moramo, da vozli niso le estetska pomanjkljivost, ampak da psu povzročajo bolečino, pod njimi lahko pride do vnetja kože in razvoja zajedavcev, ali pa je pod vozlom tujek, ki se zariva v kožo. Zato poskrbimo, da bo nas pasji prijatelj vedno razčesan in brez vozlov.