Skip to main content

Nega zob pri psih

Zobne obloge, zobni kamen, zobna gniloba. Tegobe, ki mučijo tudi naše kosmate prijatelje.

DSC_0426

Zobna higiena je pri psih ravno tako pomembna, kot pri ljudeh. Mnogi so prepričani, da so zobne obloge in slab zadah iz pasjega gobca nekaj povsem normalnega, vendar pa to že lahko kaže na težave v ustni votlini. Zobni kamen, v katerega se s časom spremenijo zobne obloge, draži dlesni in povzroči njihovo vnetje. To vodi do paradontoze, lahko pa pripelje tudi do resnih sistemskih težav. Bakterije, ki v poškodovanem obzobnem tkivu vdrejo v krvni obtok, lahko napadejo srce, jetra ali lednice. Zato je pasje zobe potrebno redno negovati. Zobni kamen lahko odstrani le veterinar z ultrazvočnim aparatom, za poseg pa mora psa anesteziratii. Da bi se anesteziji, posegu in ne nazadnje tudi stroškom izognili, moramo redno pregledovati ustno votlino psa in poskrbeti za odstranjevanje zobnih obolg. Najučinkovitejše je mehanično odstranjevanje oblog, torej ščetkanje, zobne obloge pa si psi odstranijo tudi z žvečenjem večjih kosov mesa, veziva, kosti ali izdelkov iz posušene kože.

Pasje zobe bi bilo najbolje ščetkati vsak dan, minimalno pa dvakrat na teden, vmes pa psu po obrokih lahko ponudimo kakšken žvečljive igrače, kot so izdelki iz kože, bikovke ali podobne žvečilke. Najbolje je, da za ščetkanje uporabimo zobno ščetko, ki je prilagojena psom, lahko tudi tako, ki si jo nataknemo na prst. Če želimo na ščetko nanesti zobno pasto, ta nikakor ne sme biti človeška, saj je za pse nevarna. Pasje zobne paste imajo okus piščanca ali ribe, da jo psi lažje sprejmejo. Obstajajo tudi encimske paste, ki še učinkoviteje razgradijo zobne obloge.

Kako psa navaditi na ščetkanje zob?

DSC_0586

Seveda je najlažje, če z navajanjem na ščetkanje pričnemo že pri mladiču, a lahko na tako nego navadimo tudi odrasle šivali.

Psa je na ščetkanje potrebno navajati postopoma. Poskrbeti moramo, da mu to opravilo predstavimo kot nekaj prijetnega, saj bo tako naše delo veliko lažje. Biti moramo nežni, a hkrati dovolj odločni, da se psu ščetkanju ne uspe izogniti. Če se bo naučil, da se temu lahko izogne, bomo vedno težje uveljavili svojo voljo.

Najprej nam pes mora dovoliti, da mu odpremo gobec, dvignemo ustnice in pogledamo zobe. Nato mu pokažemo ščetko in pasto, da vse prevoha in poizkusi okus paste. Za začetek poščetkamo samo en zob, najbolje čekan, ki je velik in dostopen in ga lahko brez težav dosežemo. Enkrat potegnemo s ščetko po zobu in psa takoj nagradimo s priboljškom. Postopoma naredimo vedno več potegov in dodajamo vedno več zob. Najprej z zunanje strani, nato pa še z notranje. Psa za potrpljenje vedno prisrčno pohvalimo in nagradimo. Če bomo redno vadili, bomo v roku dveh tednov lahko temeljito poščetkali vse zobe v pasjem gobcu. Psu ne smemo dovoliti, da ščetko grize. Lahko pa mu na koncu, za nagrado, pustimo, da poliže z nje preostanek zobne paste. Tako bo tudi vedel, da je takrat opravila konec in da je prost.DSC_0519

Kdaj h veterinarju?

Poleg rednega ščetkanja, je priporočljivo tudi, da psa peljemo na redne letne preglede k veterinarju, ki bo zobe strokovno pregledal in ocenil, ali potrebujejo dodatno nego. Na veterinarja se moramo obrniti tudi, če opazimo, da ima kuža močnejši zadah kot običajno, če se izogiba žvečenju trših predmetov, se pretirano slini, je neješč, ima rdeče ali krvaveče dlesni, veliko zobnih oblog, odlomljen zob, ali na gobcu opazimo kakšno oteklino.

Veterinar zobne obloge in kamen odstani s pomočjo ultrazvoka. Zlomljene ali gnile zobe največkrat izpulij, saj se plombiranje pri psih ne obnese najbolje. Vsi stomatološki posegi se pri psih izvajajo pod popolno narkozo.

Objavljeno v reviji Kužek.