Skip to main content

Nega ušes

Kako pravilno skrbeti za ušesa pri psih

image

Veliko strank me sprašuje za nasvet, kako skrbeti za pasja ušesa. Ali naj uporabljajo tekočino za čiščenje, ali je v redu, da jih redno čistijo z vatiranini palčkami, kaj naj naredijo z dlakami v ušesih in podobno.
Glede ušes, pasjih, pa tudi naših, človeških, zelo drži hrvaški pregovor “Ne diraj lava dok spava”.

To pomeni, da je ušesa, ki ne kažejo znakov vnetja in niso pretirano polna masla in dlake, najbolje pustiti pri miru. Pretirano drezanje v ušesa povzroča prekomerno proizvodnjo ušesnega masla, kar lahko privede do težav.
Vatirane palčke nikakor niso primerne za uporabo pri psih, saj lahko z njimi psa poškodujete.
V kolikor se vam zdi, da ima pes umazana ušesa, v sluhovode vbrizgajte čistilno sredstvo, dobro pomasirajte in sluhovod in uhelj osušite s kosmom vate. Tega ne počnite prepogosto. Jaz svojim psom ušes ne čistim nikoli.
Ušesa, oziroma zunanji sluhovodi so poraščeni z dlačicami, ki služijo kot obramba. Umazanija in tujki se ujamejo vanje in tako uho ostane čisto in zdravo.
Pri nekaterih dolgodlakih pasmah je količina ušesnih dlak prekomerna in v tem primeru jih je potrebno odstranjevati. S prsti potegnemo dlako iz sluhovoda in jo odstranimo. Pri tem ne smemo biti grobi in dlake vleči na silo. Z nežnim potegom bomo odstranili vso dlako, ki je zrela za odstranitev.

Znaki, da z ušesi nekaj ni v redu
1. Sluhovod je žareč, poln ušesnega masla, iz njega smrdi
2. Pes se praska za ušesi
3. Pes otresa z glavo in/ali jo nosi nagnjeno v stran
4. Pes ne pusti, da bi tikali ušesa

V primeru, da opazite, da z ušesi vašega psa nekaj ni v redu, vam priporočam obisk veterinarja, ki bo sluhovode z otoskopom pregledal po celotni dolžini, odstranil morebitne tujke in preveril stanje bobniča. Glede na diagnozo bo psu predpisal ustrezno terapijo.
Nikakor ni priporočljivo, da bolezni ušes zdravite sami, saj lahko, v primeru, da ima pes poškodovan bobnič, z neprimernimi zdravili, resno ogrozite zdravje vašega psa.
Priporočam vam,  da psa navadite na pregledovanje ušes, puljenje dlak in čiščenje, saj bo tako reševanje ušesnih težav, če bo do njih prišlo, za psa manj stresno, vi pa boste terapijo lažje in učinkoviteje izvajali.