Skip to main content

Nega mladiča

Privajanje in prvi koraki nege psa.

IMG_0688

Kar se Reksi nauči, to Reks zna. Ta pregovor velja tudi, ko je govora o toleranci do česanja, kopanja, striženja in drugih oblikah nege. Pri svojem delu srečam kar precej psov, ki se svojim skrbnikom ne pustijo negovati. Zvijajo se in izmikajo, nekateri pa tudi renčijo, ali celo ugriznejo. Do problemov pride, ker se ljudje ne potrudijo dovolj, da bi mladiča že ob prihodu naučili, kakšno je pravilno vedenje ob negi.

Že pred nakupom se je potrebno pozanimati, kakšne pripomočke bomo potrebovali za nego določene pasme in si jih priskrbeti. Pri tem nam bo z veseljem pomagal dober vzreditelj.

Mladiča moramo začeti privajati na nego takoj, ko pride k nam. Mladiči imajo krajšo puhasto dlako, ki se ne vozla in je ne bi bilo treba pogosto česati, a je ravno česanje mladiča ključno, da nam bo kasneje, ko bo dlaka dolga in gosta, pes dovolil, da ga uredimo. Priporočam, da privajanje na nego in manipulacijo vseh delov pasjega telesa izvajate tudi s kratkodlakimi psi, saj človek nikoli ne ve, kdaj bo pes potreboval kakšne posebne posege. Dobro je, da je pes takrat navajen na vse, saj bi se v stresnih trenutkih novih stvari še bolj bal in izogibal.

Na katera opravila moramo psa navaditi?

  • kopanje
  • sušenje s sušilcem za lase
  • česanje
  • krajšanje krempljev
  • ščetkanje zob
  • striženje in britje
  • čiščenje ušes

Kako pristopimo k negi?nega_mladica

Psi so bitja navad, zato je najbolje da izoblikujemo rutino nege, na katero se bo pes navadil in mu bo domača in prijetna. To rutino izvajamo vsaj na začetku vsak dan.

  1. Določimo mesto, kjer bomo psa vedno urejali. Najbolje je, da je to mesto dvignjeno od tal. Tako bo pes imel manj možnosti, da bi se nam izmuznil, naš hrbet pa pri delu ne bo trpel.
  2. Če je pes zelo živahen, ga na delovni površini privežemo.
  3. Mladičku najprej pokažemo pripomočke in mu dovolimo, da jih prevoha, ne dovolimo pa mu, da bi jih grizel, ali se z njimi igral.
  4. z opravili pričnemo počasi in postopno. Zahtevamo, da je pes miren in se nam ne upira. Najprej samo nežno pogladimo kožuh s krtačo (dvignemu uho, odpremo usta, primemo šapo…) in nagradimo kužkovo mirnost
  5. po nekaj minutah sodelovanja ga spustimo, da se malo oddahne in sprosti.

Pri negi moramo biti nežni, a hkrati odločni in psu ne smemo dovoliti, da bi se nam izmikal, nam pobegnil, ali grizel naše pripomočke ali roke.

Po končani negi psa prisrčno pohvalimo in nagradimo. Tako si bo nego zapomnil kot nekaj prijetnega in bo naslednjič z veseljem sodeloval.