Skip to main content

Česanje

Pasji kožušček je treba redno prezračiti.

nila

Ne glede na pasmo psa in vrsto dlake, je psa potrebno vsaj enkrat tedensko skrtačiti, določene pasme z zahtevnejšo dlako pa zahtevajo tudi vsakodnevno nego. Krtačenje je potrebno, da iz dlake odstranimo umazanijo in odmrlo dlako, prezračimo kožo in psa temeljito pregledamo, da se pod gostim kožuhom ne skriva kakšen zajedalec.

Pomembno je, da si priskrbimo primerno krtačo ali glavnik za tip dlake, ki ga ima naš pes. Za kratkodlake pse brez poddlanke je dovolj gumjasta krtača, za pse z dvojno dlako pa potrebujemo glavnik, ki iz kožuha potegne odmrlo podlanko. Posebno pozornost je takim psom potrebno posvetiti v času menjave dlake.

Veliko nege zahtevajo psi, ki sicer veljajo za take, ki jim dlaka ne izpada, kot so pudlji, maltežani, šicuji, jorkšrski terierji… Taki psi imajo dolgo dlako, ki se hitro zavozla in kljub rednim obiskom pri pasjem frizerju jih je potrebno doma redno razčesavati. Najbolje je to storiti po vsakem sprehodu, saj tako sproti odstranjujemo umazanijo z dlake in se vozli ne uspejo ustvariti. Tako je česanje za psa krajše in bolj prijetno. Za tako dlako ni dovolj, da jo po vrhu pogladimo s slicker krtačo, vse dele telesa moramo postopno slojno temeljito prečesati, nato pa moramo skozi vso dlako iti še z glavnikom, da odstranimo vse vozličke.