Skip to main content

Boj proti zunanjim zajedalcem

Bolhe, klopi in komarji so lahko velika nadloga, ki, poleg srbenja in drugih neprijetnosti, psom prinašajo tudi bolezni.

bolheBolhe prenašjo trakuljo, komarji dirofilario imitis (srčno glisto), klopi pa povzročitelje bolezni, kot so borelioza, erlihioza in babezioza, ki psom povzročajo hude težave. Zato je potrebno stalno zatiranje in preventiva pred zajedalci.

Preventiva

Psu moramo redno, po navodilih proizvajalca, nanašati sredstva, ki odganjajo in uničujejo zajedalce. Na tržišču je veliko preparatov v obliki ampul s tekočino, ki jo nanesemo na kožo psa, ovratnic, šamponov… Težko je reči, katero sredstvo je najbolj učinkovito, koristno jih je menjavati, da se paraziti nanj ne navadijo. Poleg rednega tretiranja proti parazitom, je psa priporočljivo po sprehodih v naravi temeljito pregledati in odstaniti morebitne zajedalce.

Kako ukrepati, če psa napadejo zajedalci?

Klopa, ki se je že zagrizel v kožo, odstanimo tako, da ga s pinceto primemo, zavrtimo in potegnemo iz kože. Možnost okužbe s klopnimi boleznimi se veča s časom, ki ga klop preživi zagrizen v kožo. Če pri odstranjevanju glavica klopa ostane v koži,, ni to nič strašnega, telo bo glavico izločilo, kot tujeek. Tudi če na mestu, kjer je bil klop pritrjen ostane oteklinica, ni potrebno delati panike, v nekaj dneh bo ta izginila.

Če se na našem psu pojavi invazija bolh, je poleg psa potrebno razkužiti tudi vse prostore, kjer se pes giblje, s preparati za zatiranje parazitov, vse tkanine, kjer pes leži, pa oprati na čimvišji temperaturi, saj se bolhe skrijejo v okolico, na psa pa se gredo le hraniti.

Bolšja slina lahko pri psih izzove alergično reakcijo. Pes si lahko tudi zaradi ugriza ene same bolhe do krvi zgrize in spraska kožo, saj se alergija na bolšjo slino kaže v obliki srbečice. Tipično mesto, ki si ga psi zgrizejo zaradi bolh je koža nad korenom repa.

Sredstva, ki odganjajo zunanje zajedalce niso stoprocentno  učinkovita, zato moramo psom na Primorskem, kjer komarji prenašajo dirofilario, obvezno dajati tudi sredstvo za zaščito pred srčno glisto. Tablete ali tekočino mora pes zaužiti v roku enega meseca po tem, ko je bil izpostavljen potencialno okuženim komarjem. Če smo na obalo šli le na dopust, sredstvo damo, ko se vrnemo domov, psi, ki živijo v tem delu Slovenije, pa bi morali ta sredstva dobivati tekom celotne sezone komarjev (april – november).